Kerana Kasihan, Lelaki Ini Tumpangkan 2 ‘Mat Salleh’ Di Cameron Highlands Namun Tak Sangka…



Jika diamati Malaysia merupakan antara destinasi percutian yang sering menjadi pilihan pelancong dari luar negara untuk bercuti. Selain keindahan flora dan fauna, keunikan budaya dari rakyat yang berbilang bangsa turut menarik perhatian pelancong.

Jadi tak hairanlah kalau ke mana-mana mesti terserempak pelancong asing. Lelaki ini ditahan dua orang pelancong mat salleh semasa di Tanah Rata Cameron Highland.
Nak tumpang ke Ipoh katanya tapi apa yang berlaku lepas itu memang layan!

Nak tumpang ke Ipoh sebelum ke Penang

mkn
Assalamualaikum.. hari ni nak kongsi sikit pengalaman cipta kawan baru ngan omputih ni, walaupun teman ade jek kawan omputih yang lain tapi yang ni pelik sikit… serious.. hahahaha.. baru jek kenal time turun cameron highlands haritu, die nak tumpang ke Ipoh sebab sampai Ipoh deme nak buat cara yang sama untuk ke Penang plak.. Allah.. Kesian nye.. Tapi teman nak balik ke kuale, alang2 teman bawak jela sampey kuale sebabnye die pun kabo nok ke Penang.. Dr Kuala Kangsar ke Penang dekat sikit le.. Cara deme ni tahan kite senang jek.. Tulis jek atas kotak mane deme nak pegi.. Deme layang layang kan kat tepi jalan sambil tahan sape sape yang boleh tumpangkan deme.. Tapi dengo cerite die, mase dalam perjalanan memang kesian, dah dekat 3 jam deme duduk berdiri di tanah rata tuh.. Haram sorang pun tumpangkan deme.. Allah.. Malaysian! Malaysian! Teman bawak jela, nak kata baik idok juge.. Tapi ‘humanity is there’ bak kate dik omputih.. kite tumpangkan laa.. di buat nye kite ni rope dah kenal lame.. menyembang tak henti henti… orang sebelah diam jek, sohh jek.. menung jek.. cc: SAID .. hahaha.. sembang punye sembang.. macam macam cerita keluar.. Sampai la teman bawak deme singgah rumah teman makan tengahari..

Makan pakai tangan

mat
Teman kol kakak teman dulu, siap masak.. Tapi mak teman ajenye melampo, sampai di sajinye omputih nie sambal macang dengan gulai taucu.. Hahaha.. Mak mak… Kakak teman sempat le baking cake.. Sampai le deme makan .. Dah bagi makan udoh tak reti nak berhenti.. Lapo beno gamoknye.. Ahahaha.. Licin sambal macang sarimah( mak teman).. Sedap sangat deme kabo.. Di sebabkan deme duduk singgah makan di umah orang melayu kampung ni.. Teman haramkan awal awal sudu dan garfu.. Tapi deme sangat bahagia dengan cara kita.. Teman suruh makan pakai tangan.. Nahhh!!! Due due tangan di gaulnye nasi.. Hahahaha.. Last dish.. PAU MAIL!! 6 bijik deme berdua je abehkan.. Ya Rabbi.. Bak kata org Perak ” buruk lantok” hahahaha.. Tapi, satu benda teman nak kongsikan di sini, pemikiran anak mude ni sangat hebat, sangat berjiwa besar, sangat matang melebihi usia mereka.. perjalanan meniti usia mereka di saat umur 24 tahun ni, sangat hebat.. Mengenal negara luar kenal dunia milik Allah ni.. Salah satu impian teman dah di beli oleh omputih ni.. Bagi kite sebagai Melayu Islam ni, bahkan Islam juga mengajak kite mengenal alam melalui Islam agama kite ini. Tadabur alam.. Imam As Shafie pun menggalakkan kite meninggalkan kampung halaman untuk berhijrah walau ia sekadar ada..

Berhijrah

Merantaulah…
Orang berilmu dan beradab tidak diam beristirahat di kampung halaman.
Tinggalkan negerimu dan hidup asing (di negeri orang).
Merantaulah…
Kau akan dapatkan pengganti dari orang-orang yang engkau tinggalkan (kerabat dan kawan).
Berlelah-lelahlah, manisnya hidup terasa setelah lelah berjuang.
Sumber: Diwan al-Imam asy-Syafi’i. Cet. Syirkah al-Arqam bin Abi al-Arqam. Beirut. Hal. 39
Sikit teman sediakan petikan puisi ini… Share dr google jek petikan puisi nie.. Sebab teman pun dari dulu ambik inspirasi puisi ini untuk keluar berhijrah ni.. Hijrah dari berbagai perkara.. Bahkan acuan sebenar dalam agama..
Dan deme ni sangat menghormati sesiapa sahaje. Gaya perbualan corak perkenalan sangat membezakan deme dari negara deme..
So, i’m so glad to having you both friend…

Merantau lebih 20 negara

pe
Patrick dan Colleen nie dua2 asal California.. Dah merantau ke hampir 20 buah negara.. Bapak patrick ni hos tv di San Francisco.. Kawan kawan deme nie set set artis, Dj Dj Club ternama sekarang yg bebudok gemo dengo di Club tuh.. Kawan deme le.. Lantok le kome bab tuh..
Yang penting.. Budayakan adab kita sebagai Malaysian apa lagi yang Melayu.. Untuk partner2 juga, semangat mereka tak pernah luntur.. Nak hidup fight sangat penting kate deme.. Satu benda teman tanye kat deme ni, ape keje deme?? Tahu ape deme jawap?? Kerja tak penting impian lagi penting! Haaaa… And strictly at that moment, i realize my philosophy, “Make your dreams beyond your weakness” and immediately they agreed at all!!!
Kredit : Annas Ismail
loading...